39. Skutki zatrucia grzybami niejadalnymi

Stosowanie różnorodnych grzybów w przygotowanych przez nas potrawach stanowi również problematyczny temat. Nie zawsze jesteśmy na tyle doświadczeni, żeby móc jednoznacznie stwierdzić, że są one zdrowe oraz jadalne. Niekiedy możemy zostać zmyleni przez wielkie podobieństwo poszczególnych odmian grzybów. Niestety niektóre pomyłki mogą skończyć się dla nas bardzo tragicznie. Istnieją bowiem grzyby, których spożycie prowadzi w szybkim czasie do śmierci konsumenta. Są to nieliczne przypadki, aczkolwiek i te mniej trujące owoce mogą prowadzić do poważnych chorób. Przede wszystkim spożyte, przez nas, grzyby trujące powodują uszkodzenia poszczególnych narządów wewnętrznych. Należą do nich głównie nerki oraz wątroba. Do takich grzybów trujących zaliczmy, na przykład, muchomora sromotnikowego. W leśnych przestworzach rośnie także wiele odmian grzybów niejadalnych, które mogą wywołać problemy trawienne. Silne bóle brzucha oraz wymioty to tylko nieliczne efekty zatrucia dana odmianą artykułu. Najczęściej nie poradzimy sobie z nimi w warunkach domowych i pobyt w szpitalu okazać się może nieodzowny. Zanim zatem dokonamy obróbki kuchennej zebranych grzybów poradźmy się najbliższych znawców. Możemy także skorzystać z nieodpłatnej oceny zebranego towaru w najbliższej stacji sanitarno – epidemiologicznej.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)