CENIONE WŚRÓD ALKOHOLI

Tu konieczne będzie wyjaśnienie, że piwo chętnie wzmacnia­no, dolewając do kufla kieliszek piołunówki, lub miętówki — alkoholi wysoko cenionych dla zbawiennych pono skutków, jakie wywierały na cały system trawienny. Z początku wieku największą sławą cieszyło się piwo saskie, wywodzące genealogię z XVII wieku. Gdy w tak zwanej Kongre­sówce przestano je produkować przechodząc na nowocześniejsze metody fabrykacji, starsi ludzie wspominali je ze łzą w oku: „Bo to nie wyimaginujesz sobie asindzićj — mówił mi — co to był za trunek. Nam cośmy go znali i pijali, ani się spojrzyć nawet nie można na te istne lury, co je teraz niby piwa sprzedają.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)