Ciasta, desery i słodycze

Trudno było wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez słodkich propozycji, serwowanych jako podwieczorek lub deser, chociaż często także spełniających role głównego dania. Niemal pod każdą szerokością geograficzną przygotowuje się domowe wypieki różnego rodzaju, wśród których najczęściej na pewno spotyka się ciasta różnego typu oraz ciastka, pieczone na podstawie ciasta drożdżowego, piaskowego, kruchego lub francuskiego, a także wielu innych. Powszechnymi dodatkami do ciast są kremy, zarówno te śmietankowe czy kakaowe i waniliowe, jak i owocowe, a także – same owoce oraz ich przetwory, wśród których prym wiodą dżemy, powidła, konfitury oraz marmolady, które znakomicie wręcz nadają się do tego, by zastosować je jako nadzienie, przełożenie, dodatki czy też elementy dekoracyjne ciast oraz innych wypieków. Wielką, niesłabnącą od wieków popularnością cieszą się także zimne desery, wśród których wspomnieć należy budynie, galaretki, kisiele oraz kremy i lody, które chętnie spożywane są we wszystkich krajach świata.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)