Co jadamy w okresie letnim

Ciepła pogoda charakteryzująca się wysokimi temperaturami powietrza oraz wysoką potliwością ciała wpływa również na zmiany w zapotrzebowaniu naszego organizmu. Przede wszystkim modyfikacji ulegają uwarunkowania kulinarne. Sami odczuwamy, że wiele potraw oraz produktów staje się dla nas nieatrakcyjna. W okresie letnim unikamy raczej potraw gorących oraz rozbudowanych dwudaniowych obiadów. Nasze posiłki są raczej lżejsze oraz mniejsze, natomiast zwiększa się ich ilość. Zamiast typowych gotowanych ziemniaków o wiele ciekawszym rozwiązaniem stanie się przygotowanie ryżu, czy też kaszy wszelkiego rodzaju. Mięso najczęściej pozostaje bez zmian, aczkolwiek gustujemy bardzo w gotowanych produktach. Najwięcej miejsca na talerzu zajmie nam surówka lub gotowane warzywa. To ich właśnie najbardziej potrzebujemy. W lecie chętniej podejmujemy szeroko rozumianą aktywność fizyczną, która wymaga większej ilości witamin oraz mikroelementów. Bardzo atrakcyjne dla niejadków stanie się także przygotowywanie zup owocowych, np. wiśniowych. Nie muszą być one podawane na gorąco i stanowią doskonałe danie orzeźwiające dla wszystkich członków rodziny. Z warzyw możemy przygotować również chłodnik. Zapewni on wiele wartościowych składników, a stanie się jednocześnie i posiłkiem i napojem dla naszych najbliższych.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)