CUKROWE BARANKI

Ci sami w okresie wielka­nocnym fabrykowali cukrowe baranki. Tu konieczne trzeba dodać, że przejęta od Niemców, ale pol­ska choinka różniła się od swego prawzoru. Niemiecka — oprócz świeczek — była zdobiona szklanymi, bibułkowymi, szychowymi itp. kupnymi ozdobami. Natomiast polska musiała być „jadalna”, to znaczy zawieszano na niej jabłka, orzechy włoskie i laskowe (w torebkach), domowe figurki z piernika, figi, cukierki i czeko­ladki w błyszczących opakowaniach. Dopiero obok tego ozdabiano ją ręcznie wykonanymi zabawkami z jajowych wydmuszek, orzechów, łańcuchami ze słomy, bibułek i kolorowego papieru.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)