DOSKONAŁE BISZKOPTY

W ostatnich latach Rzeczypospolitej, a potem w początku XIX wieku wypijano tego napoju u Baldego 300 do500 filiżanek lub szklanek dziennie.,Inny cukiernik wsławił się wówczas „w robieniu doskonałych biszkoptów ósemkami zwanych, które zamówione roznosił po możniejszych domach”. Ta forma biszkoptów przetrwała po dzisdzień — może tylko nie tak smacznych i me „roznoszonych po domach” na zamówienie.Skoro o cukiernikach i cukierniach mowa, należy stwierdzić,że nawet w Warszawie nie było ich zbyt wiele, a to z powodu wysokiego kosztu cukru. Najbardziej znany był wówczas Lessel, produkujący słodycze w wielkim wyborze. Mimo iż jego zakład mieścił się w pałacu Saskim, dokąd wchodziło się przez bardzo „niemiłe i brudne podwórze”, chętnych do odwiedzania bra­kowało.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)