DZIEŁO KUCHNI

Choćby był twój przyjaciel, nie częstuj go w cudzym domu. Gdy postrzeżesz, że się gospodarz od gości często absentuje (oddala), a na swoim miejscu gospodyni abo przyjaciela nie zostawi, barzej myśl o do­mu, aniżeli dłuższym posiedzeniu, bo nie jest to polityka (dobry obyczaj), aby gospodarz u gościa niedyskretnego (niedelikatnego), do dnia z nim dosiadując, był niewolnikiem.” Nareszcie w roku 1682 ukazało się dzieło kuchni poświęcone autorstwa Kuchmistrza Wojewody Krakowskiego Aleksandra Lubomirskiego, sekretarza J.K.M. urodzonego Stanisława Czernieckiego, opatrzone tytułem: Compendium Ferculorum abo Ze­branie Potraw.We wstępie do swej księgi Stanisław Czerniecki powiada: „Nie trzeba się gorszyć, że najpierwszą tę moją księgę zacznę polskimi potrawami, która dzielić się będzie na trzy rozdziały, (…)

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)