GOTUJĄ I SMAŻĄ

W okolicy pomiędzy Starym i Nowym Miastem, gotują i smażą podobnież na ulicy i po­dają swoim gościom pokarmy bez talerzy, nożów i widelców, zo- stawiając im do woli, jakim sposobem kto pożywać potrafl Tu także mają miejsce owi przekupnie, których pospolicie w Wiód- niu «Geisler» zowią, a którzy suche jarzyny, sól, sćr, masło, jaja itp. pod gołćm niebem przedają.”   ,Nie ze wszystkim zgodny był z prawdą imc Schultz Inflantczyk, bowiem oprócz takiego handlu istniały wielkie składy mąki i soli oraz młyny mielące rozmaitość kasz. Mięso wielowiekowym zwyczajem sprzedawano w jatkach od lat panowania Zygmunta Starego, który w czasie swoich pobytów w Warszawie wybudo­wał w roku 1546 cztery rzeźnicze jatki.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)