JEDZENIE W MILCZENIU

Nie należy jednak zapominać o  tym, jak wyglądały sprawy stołu na wsi polskiej, posiadającej własną kulturę ukształtowaną wielowiekową tradycją.Prawdą jest, że do całkiem niedawnych czasów jadano tu „z jednej miski” — trzeba jednak wiedzieć, jak jadano. W istocie bywała to jedna lub więcej misek (w jednej np. żur, w innej kar­tofle itp.), z których czerpali wszyscy domownicy, każdy mając do dyspozycji tylko własną łyżkę, dawniej drewnianą, później blaszaną. Tempo jedzenia dyktował ojciec rodziny i nikt, choćby umierający z głodu, nie ważył się przed nim sięgnąć do misy. Jedzono w milczeniu, powoli, z godnością, z całym szacunkiem dla posiłku, jako ważnego, niemal obrzędowego momentu dnia.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)