KUCHARZ DOSKONAŁY

Poprzez czasy Saskie i stanisła­wowskie równie oczom jak, i smakowi dogadzające; aż po wiek XIX mniej o wystawność dbały, za to z prawdziwym kunsztem kucharzy. W kronikach, a także dworskich rachunkach i zapisach uwie­czniono nazwiska królewskich kuchmistrzów. Na przykład, do­wiedzieć się można, że kuchmistrzem królowej Jadwigi był Ja- kusz z Boturzyna, a króla Jagiełły — Mikołaj Koza, Zygmunta Augusta — Balcer Plata itd. Takąż funkcję sprawował na dworze ostatniego króla polskiego sławny Tremo, którego daremnie pragnął skusić na swój dwór car Paweł. Mowa tu o prawdziwych mistrzach patelni, osobiście doglądających i kierujących przyrzą­dzaniem jedzenia, bowiem obok takich już za panowania Kazi­mierza Wielkiego powstał urząd dworskiego kuchmistrza, do któ­rego należał ogólny nadzór nad sprawami królewskiej kuchni.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)