MNÓSTWO WYKWINTNYCH DAŃ

Czemuś oprócz wódki, którą tylko panowie pili, do wili podawano dwa wina, białe i czerwone, pod koniec czasem węgrzyna. Powiadam «czemuś», bo nie bardzo rozumiem, z czym z jadłospisu wilii mogło się łączyć wino czerwone.” Jak widać, teoretycznie postna wieczerza wigilijna składająca się w pańskich i bogatych domach z mnóstwa wykwitnych po­traw, nie spełniała podstawowego warunku postu — ograniczenia ilości jadła.W sferach mieszczańskich w XIX wieku, jako potrawy wigi­lijne najchętniej przyrządzano: czerwony barszcz z uszkami z grzybów lub zupę grzybową albo rybną z kluseczkami. Potem i szły ryby z wody z jajkiem lub sosem chrzanowym i kartoflami; potem ryby smażone lub pieczone; kapusta z grzybami.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)