NOWOROCZNY INDYK Z TRUFLAMI

Oprócz uroczystości okolicznościowych, jakim towarzyszyły biesiady i uczty tudzież mnogość uczestników zabawy, zwycza­jowo obchodzono uroczyście powtarzające się święta wyznaczane przez rok kościelny. Bywały one przeważnie mniej tłumne niż okolicznościowe, nie mniej pieczołowicie przestrzegane. Towa­rzyszyły im charakterystyczne potrawy i zestawy dań. Coroczne święta rozpoczynał Nowy Rok obchodzony dostatnim obiadem z mięs i delikatniejszego drobiu. W XIX wieku przyj­mował się francuski zwyczaj „noworocznego indyka” z truflami.W dniu tym od czasów najdawniejszych rozliczano się z najemną służbą i umawiano na rok następny, co oprócz zapłaty wiązało się także z poczęstunkiem, podlanym alkoholem.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)