PODSTAWA CODZIENNEGO JADŁOSPISU

W najcięższym okresie — na przednówku zdarzało się biedocie wiejskiej jadać jeden raz na dzień. Gospodarze jadali wtedy 3 razy dziennie, jak zresztą zazwyczaj zimą. W ciągu na­tomiast trwania ciężkich robót polowych odżywiano się lepiej lub gorzej, ale 5 razy na dzień.Podstawę codziennego jadłospisu stanowiło śniadanie, na które składały się zwykle ziemniaki i kapusta kraszona, rozmai­cie przygotowane. Na obiad bywała gęsta zupa: zalewajka, barszcz, żur, prażucha, zacierki, krupnik i inne. Po uwłaszczeniu w zamożniejszych gospodarstwach pojawiło się i drugie danie obiadowe: kraszona kapusta z grochem, kluski, pierogi z serem, kapustą czy cebulą; w innych okolicach: mamałyga, bliny.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)