POLEWKA MIGDAŁOWA NA PAŃSKICH STOŁACH

Były to pająki w formie wielościanu konstruowane ze słomy i kolorowych opłatków wigilijnych, których część wypiekający je orgąnista specjalnie barwił farbami roślinnymi. Ze ździebeł-siana wyciąganego spod przykrycia stołu lub słomy wyciąganej ze snopków wróżono długość życia. We dworach „Stofy wysłane sianem, przykryte obrusem jak śniegiem. Na stole w ogromnych srebrnych misach polewka mig­dałowa, na srebrnych podstawach ogromne szczupaki wysadzane przezroczystemu przysmakami, jakby drogiemi kamieniami, tam łamańce z makiem, tam kutja, dalej wykwintne łakocie i różne owoce, na środku złocisty kosz z cukrami, na koszu spoczął lecący aniołek i trzyma opłatki.”

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)