POLSKIE ZWYCZAJE W CZASIE UCZT

Skończyło się to definitywnie w XIX wieku, kiedy służbę zastąpili lokaje, a bankietowanie przeszło z zamków i pałaców do publicznych lokali.Do polskich zwyczajów w czasie uczt Mieteio omawiane wcześniej, tłuczenie szkła o własną głowę a także dla pochlebienia damom „picie z trzewika , o którym wspomina jeszcze XIX-wieczny pamiętnikarz, opisujący okazję specialną — wesele: „Podczas trwającego ze trzy godziny obiadu przygrywała nadworna kapela; spełniano zdrowia bez pnetian- ku a nawet z trzewika pani młodej (…)” Plastycznie opisał to także Józef Ignacy Kraszewski, umieszczając akcję swe] powieści w XVIII wieku: „Było więc w czym wybierać do smaku, a wino też, jakie komu przypadło lepiej, lano (…).

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)