POPULARNOŚĆ ZRAZÓW

Gdy się na dłuższą zabićrało zabawę, gospodyni przyrządzała kolącyą złożoną z pieczeni wołowśj, wieprzowćj, baranićj lub cielęciny z kapustą kwaśną gotowaną albo surową, z kartoflami czy burakami. Stawiano i zrazy polskie z zawiesi­stym sosem, a do nich kaszę drobną, jaglaną lub tatarczaną. Ca­łym trunkiem było piwo dubeltowe, a to już za wystawny liczono wieczór, gdy na dobitkę po kolacyi podano po szklance ponczu.” Tak działo się w dziewiętnastym wieku w miastach. Nieco odmiennie kształtowało się życie na wsi, zwłaszcza w dworach ziemiańskich. Mówiono już o zbiednieniu i wyniszczeniu osiadłej szlachty.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)