POSIŁKI UZUPEŁNIANE NABIAŁEM

Należało w tym celu wykopać doł, głęboki na półtora do dwu metrów, wyłożyć go słomą i gliną tudzież liśćmi kapusty. Następnie układano w nim ściśle całe główki kapusty, a po napeł­nieniu zalewano osoloną wodą. Z wierzchu przykrywano dół deskami, liśćmi i ziemią. Kapusta przetrzymywana tak do przed­nówka odznaczała się dosyć przykrym zapachem, miała jednak posiadać wiele zdrowych właściwości, przeto nawet w drugiej po­łowie stulecia, kiedy poczęto ją szatkować i udeptywać w becz­kach, beczki te zakopywano w ziemi, by jarzyna nabrała owych cennych dla zdrowia własności. Posiłki uzupełniał tez nabiał: mleko, sery,jaja.

 

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)