PROWADZENIE KAWIARNI

Natomiast we Lwowie, gdzie Austriacy pozakładali na wzór wiedeńskich swoje „Kaffehausy”, dosyć długo — może przez polską przekorę — zakłady te nie zyskiwały szerszej publiczności. Popularna stała się dopiero kawiarnia Puślikowskiego na placu Katedralnym (róg ul. Sw-go Ducha); tam podawano kawę z po- marańczówką i chłodzoną „akwawitą”. W Krakowie prowadziła kawiarnię wdowa, pani Maria Ba­łucka, matka znakomitego komediopisarza — Michała. Specjalno­ścią zakładu była kawa czarna z ciastkiem lub biała z rogalikiem. Przesiadywali tu malarze na czele z Matejką, Grottgerem, czę­stym gościem bywał kompozytor Władysław Żeleński.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)