PRZEZ CIĄG DZIEJÓW

Druga wojna stała się kresem przeważnej ilości obyczajów i zwyczajów wywodzących się z wielowiekowej tradycji narodowej. Całkowicie przekreślić je i zgubić w gorączce dzisiejszego życia byłoby chyba szkoda… Jak wynika z wyżej opisanego historycznego przeglądu spraw kuchennych — w Polsce lubiano i umiano jadać obficie i roz­maicie, nie tylko z zadbaniem o smakowitość potrawy, ale i piękne jej podanie.Przez ciąg dziejów, poczynając od najwyższych warstw społe­cznych, a na najuboższej chłopskiej chacie kończąc, widać prze­jawy tej dbałości — od czasów najdawniejszych, kiedy gliniane i drewniane naczynia jeszcze prymitywnie, lecz już przyozdabia­no; przez uczty okresu Odrodzenia kiedy zastawione stoły pasły wspaniałością same tylko oczy.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)