PRZYDATNOŚĆ DLA CZŁOWIEKA

Dzieło to nie było podręcznikiem kucharskim, a tylko opisaniem roślin i ich przy­datności dla człowieka. Omawiając na przykład dosyć już popu­larnie używane cytryny, autor nazywa je „jabłkami Hesperyd”, które jako owoce wiecznego życia zdobywał legendarny Herakles. „Nie może szlachetniejsze jabłko być w piękności na drzewie jako cytrynowe jabłko” — powiada imć Marcin. Zaleca on lecznicze właściwości soku cytrynowego, z jakiego sporządza się syrop „po­silający serce w ciężkich, gorących febrach”. Podobnie zdrowotne właściwości przypisuje barszczowi, co „pomocen zdrowiu ludzkie­mu bardzo pomaga”. To mniemanie o barszczu podziela w wydanym prawie równo­cześnie dziełku pod tytułem Zielnik inny autor — Syreniusz.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)