Przysmaki i żywność bezglutenowa dla dzieci

Przysmaki i żywność bezglutenowa dla dzieci

Kiedy rodzi się dziecko dopiero w kolejnych etapach jego życia do diety wprowadzany jest gluten. Nie każde dziecko jednak może go spożywać. Coraz częściej to właśnie dzieci mają nietolerancję pokarmową na gluten lub chorują na celiakię. Może to być dla wielu rodziców problem w początkowej fazie choroby. Dziecko bardzo niekorzystnie reaguje na podawane produkty zawierające gluten. Dlatego warto dowiedzieć się jaka żywność bezglutenowa będzie dla dziecka najlepsza i jakie desery i przysmaki przygotowywać, aby maluszek jadł ze smakiem. Przede wszystkim należy unikać produktów, które w swoim składzie zawierają zboża. Oznacza to, że z diety dziecka trzeba wyeliminować głównie białą mąkę, pszenicę i inne zboża. Najlepszym rozwiązaniem będzie całkowite odstawienie glutenu i przygotowywanie posiłków z produktów, które nie zawierają glutenu. Można wykorzystać w tym celu mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną czy ryżową. Na podstawie tych mąk można robić wspaniałe i smaczne ciasta, ciasteczka czy desery, które dziecko chętnie będzie jadło, a w smaku nie odczuje różnicy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)