SMACZNA POLEWKA- BARSZCZ

Stwierdza on „do lekarstwa i do stołu użyteczny jest bardzo smaczny. Acz korzeń tylko do lekarstwa użyteczniejszy jest, liście zaś do potraw (…) smaczna i wdzięczna jest polewka barszcz, jako go u nas, abo w Rusi i w Litwie czynią. Bądź sam tylko warzony, bądź z kapłonem, abo innemi przyprawami, jako z yaycy (z jajami) ze śmietaną i jagły (z kaszą jaglaną). Pragnie­nie po przepiciu uśmierza (…) także i surowy, kwaszony w gorą­czkach popijać bywa dobry.” Pół wieku później wydano w roku 1660 następne dziełko tejże materii tyczące.Był to: Bankiet narodowi ludzkiemu od Mo­narchy Niebieskiego zaraz przy stworzeniu świata z różnych żiól, zbóż, owoców, bydląt, zwierzyn, ptastwa, ryb ect. zgotowany. Których tu każdy z osobna, zdrowiu ludzkiemu służących i szko­dzących własność, krótko w tej książeczce przez Stanisława Ka­zimierza Herciusa filozofiey i medycyny doktora, z różnych auto­rów zebranie i opisanie znajdziesz.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)