SMAKOWICIE ZASTAWIONY STÓŁ

Zwłaszcza dobre mieli salcesony, w naszym tej nazwy rozumie­niu: sucha wędzona kiełbasa koloru ciemnej piwonii, z groszkami białej słoniny. Salcesony te były niewątpliwie, jak i nasze znako- mfte wędzone szynki litewskie — włoskiego pochodzenia* (…) Wymienię tu także sławne wędzone półgęski, dalej sery rozmaite, zwłaszcza świetny biały ser z twarogu z kminkiem, lub tak zwany »marmurkowy« z parzonej śmietany. Delicyjność tych serów była nieopisana. (…) Miód i konfitury także stały na stole. Kawę podawano w rżniętych szklankach z grubego szkła, wraz z kubkiem tłustej, zapieczonej śmietanki. Starsi delektowali się tym kożuszkiem, ale dla nas dzieci był on męką.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)