STOSUNEK DO SPRAW ŻYWIENIA

W czasie posiłków i uczt kuchmistrz nadworny stał za krzesłem pana i zapytany zdawał sprawę z jakości i smaku potraw — pełnił więc rolę doradcy i przewodnika w rozkoszach podniebie­nia. Z upływem lat urząd ten stał się już tylko tytularnym, od czasu panowania Zygmunta III przybierając nazwy kuchmistrza koronnego i kuchmistrza litewskiego. Zadziwia, że przy tak wykształconym od wieków stosunku do spraw żywienia, przez długie wieki nikt nie zajął się udokumen­towaniem, opisaniem sposobu przyrządzania potraw. Kucharze zdobywali wiedzę nie z pomocą ksiąg i gotowej nauki, tylko w wieloletnim praktykowaniu u boku mistrzów. Zaczynali od najprostszych, pomocniczych funkcji, z upływem lat dopuszczani do coraz głębszych wtajemniczeń w kunszt przygotowania jadła.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)