ŚWIEŻOŚĆ SOLONYCH RYB

W dziele swoim, wydanym w Berlinie w roku 1793 pod tytułem Reise eines Lifldnders von Riga nach Warschau durch Siidpreussen, iiber Breslau, Dresden, Karlsbad ect., Schultz umieścił wiele interesujących spostrzezen 0     stolicy Polski. Pisze on: „Właściwie nie ma tu placów ryjko­wych, a zwłaszcza na przedmieściach, gdzie wszystko na ulicach przedaje się. Przed kościołem Sgo Krzyża dostać można świśżych solonych ryb, owoców, chleba, jarzyn ogrodowych równie jako mięsa; nawet gotowanych pokarmów lub w ciągle smażących rynkach kiszek i kiełbas. Przy wejściu do Starego Miasta na ca- łćm Krakowskióm-Przedmieściu przedają tym sposobem cytryny, pomarańcze i inne zagraniczne owoce.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)