TŁUSTO I CIĘŻKO

Mięsnym potrawom towarzyszyły jarzyny, ale także podlewane sosami i suto maszczo­ne Nie łagodziły ostrości nawet kasze spożywane w licznych od­mianach. Ciasta i słodycze były ciężkie i trudno strawne. Owoce traktowano jako przysmak, a nie element jadłospisu. Przy takiej kuchni alkohol był po prostu niezbędnym dodat­kiem, do czasu chroniącym zdrowie przed ustawicznym zatruwa­niem Kiedy dochodziła do tego ilość spożywanych produktow, intelektualną” rozrywką towarzyską stawały się szczególne za­wody — „mnogie jedzenie było zaletą (czymś godnym pochwały), dlatego stateczne damy z panami swego wieku wyzywali się nie­raz na zakłady przy świadkach, kto z nich wyda więcej z obłado­wanego swego żołądka hucznych wystrzałów.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)