TYMCZASEM W EUROPIE

Tymczasem w Europie już od lat ukazywały się zbiory prze­pisów gospodarskich i kuchennych, kiedy wreszcie i w Polsce ukazała się pierwsza książka kucharska. Dzieło to pod tytułem Kuchmistrzostwo, wydane przez Unglera w roku 1532 lub — jak podaje A. Bruckner — w 1544 było tłumaczeniem z czeskiego. Po ukazaniu się tej książki przez następne pół wieku nie pojawiła się w Polsce żadna inna ani oryginalna, ani tłumaczona, zajmują­ca się zagadnieniami żywienia. Dopiero w roku 1595 wydano Herbarz Polski napisany przez Marcina z Urzędowa. Tytuł Herbarz znaczy, dosłownie: zielnik, pochodzi od łacińskiego herba — trawa, ziele.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)