W ASPEKCIE HISTORYCZNYM

Książka Lucyny Cwierczakiewiczowej, podobnie jak ongiś Compendium… — stała się wzorem dla wielu późniejszych auto­rów, a właściwie autorek, które w tej gałęzi „literatury pięknej” przejęły berło przodownictwa. Żadna z późniejszych książek ku­charskich, np. Dieslowej czy Monatowej i wielu innych, nie osiągnęła takiej popularności jak 365 obiadów… i ich autorka. W aspekcie historycznym powiedzia­no, nie uzupełnić i nie zilustrować dawnymi przepisami kulinar­nymi. Starano się wybrać je tak, aby zawierały wszystkie rodzaje potraw, a także, żeby to były sposoby przyrządzania posiłków rzeczywiście po polsku, często i chętnie jadanych w Polsce. „Sta­rożytności” tych przepisów dojść trudno.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)