W DZIEWIĘTNASTYM WIEKU

Przemarsze obcych przyjaznych i nieprzyjacielskich wojsk, niepokoje wewnętrzne, daremne zrywy powstaniowe rujnowały kraj. Równocześnie prądy postępu powodowały zmiany w ukła­dach socjalnych. W miarę, jak przodujące dawniej warstwy na­rodu traciły znaczenie, inne dochodziły do głosu i zajmowały ich miejsce  . Te wszystkie wstrząsy i przemiany odbijały się i na kuchni polskiej, która z elitarnej — jak można by ją nazwać — stawała się bardziej powszechna; tracąc na wystawności i wspaniałości z wolna zyskiwała status rzeczywiście — narodowej. Ostatnie złudne blaski przeszłych czasów pojawiały się jeszcze w dobie napoleońskiej, w dobie Księstwa Warszawskiego.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)