W OKOLICACH OBFITUJĄCYCH W STAWY

Tu — ze względu na warunki lokalne — chowano przede wszystkim właśnie owce, przeważnie na własny użytek.W okolicach obfitujących w stawy, jeziora czy inne zasoby wody wieś miała i ryby. Ponieważ jednak przynależały one panu włości, chłopi łowili je zazwyczaj na oścień, kłusując nocą przy łuczywach. Większe sztuki zjadano, mniejsze suszono w piecu chlebowym i przechowywano na strychu w płóciennych worecz­kach. Przydawały się w okresach postnych — adwencie odżywianiu się wsi najlepiej chyba powiedzą wsDÓłczesnych historyków, które podają ilości przeciętne środ­ków żywności wypadających na głowę w stosunku orodukty zbożowe — ok. 150 kg; mleko — ok. 135 1, jaja  szt. mięso — 4—8 kg.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)