W TRADYCJI POLSKIEJ

W tradycji polskiej zarówno Wielkanoc, jak Boże Narodzenie uchodziły za największe i najważniejsze święta. O ile ta pierwsza łączyła się z szerokim otwarciem drzwi domu dla każdego, kto nawiedzić go zechciał, te drugie, a zwłaszcza wigilia, były uważane za święto rodzinne, raczej zamknięte. Było jednak głęboko zakorzenionym obycza­jem, że od wigilijnego stołu nie godzi- się odpędzać nikogo, kto zabłądziłby wówczas pod dach domu. U szlachty zostawiano tra­dycyjne puste nakrycie „dla panów Zagórskich”, w chłopskich chatach „dla przybysza zza morza”.Przez cały dzień wigilijny obowiązywał post, postną była także sama wieczerza. Mięso zjawiało się na stole dopiero w Dzień Bożego Narodzenia.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)