Wiedza o mikroelementach produktowych

Posiadanie wiedzy z zakresu żywieniowego jest stosunkowo praktyczną umiejętnością. Najważniejsza jest świadomość poszczególnych witamin oraz mikroelementów spożywczych. Na podstawie uzyskanych danych możemy dopasować naszą dietę tak, żeby dostarczała wystarczającej dawki wszystkich składników. Informacje na tematy witaminowe dostępne są w większości publikacji kulinarnych oraz na wybranych stronach internetowych. Dowiemy się z nich, że podstawowymi produktami witaminowymi są owoce oraz warzywa. Powinniśmy zatem spożywać jak najwięcej surowych produktów tego typu. Wszelkie procesy przetworzeniowe owoców oraz warzyw powodują zabicie części posiadanych mikroelementów. Oprócz witamin, w życiu każdego człowieka niezbędna jest odpowiednia ilość wapnia. Szczególnie dzieci w okresie dojrzewania powinny spożywać go jak najwięcej. Warto wtedy stosować produkty nabiałowe oraz typowe mleko. Wszystkie one pozwolą na prawidłowy rozwój kości bez wystąpienia ubytków i innych nieprawidłowości. Produktami bogatymi w wapno są wszelakie sery oraz twarogi, jak również jajka. Dodatkowym zabezpieczeniem naszego organizmu mogą być różnorodne produkty jogurtowe. Zawierają one szereg wartościowych składników potrzebnych w procesie rozwoju organizmu. Wiedza o mikroelementach oraz witaminach pozwoli tak zaplanować kolejne posiłki, aby były one nie tylko smaczne, ale także cenne pod względem wartościowym.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)