WIEDZA ROLNICZA

Instytut prowadził także niższą szkołę wiejską przygotowującą: karbowych, owczarzy, gorzelanych, ogrodników i innych wykwalifikowanych pracowników po­mocniczych.Nie wszyscy jednak ziemianie starali się o pogłębienie wiedzy rolniczej, natomiast prawie wszyscy cierpieli na brak gotówki. Ponieważ nauczono się już pędzić wódkę z kartofli, odkryto w tym źródło stosunkowo łatwego dochodu. „Pamiętam gorzelnie, zwane wtedy winiarniami. Ciemne, niskie pod strzechą budynki, do których brnęło się pomiędzy stadami kaczek i świń, sadzaw­kami gnijącej brachy. W kadziach stały półtorakorcowe (niepre­cyzyjne określenie dawnej miary sypkich artykułów — ok. 150 1) kadeszki; w nich parobcy rozbijali wiosłami znoszone w cebrach kartofle gotowane.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)