WIELKANOC NA POLSKIEJ WSI

Stąd poczęło wchodzić w zwyczaj „trzecie święto” — wtorek powielkanocny, w którym składano i     przyjmowano jeszcze pozostałe wizyty, a częściej może dojada­no pozostałe resztki lub zaczynano kurować buntujące się po świątecznej „wyżerce” żołądki.Na polskiej wsi Wielkanoc była równie tradycyjnie i podobnie „bogato” obchodzonym świętem. W Wielkim Tygodniu następo­wało świnobicie, nawet u całkiem biednych chłopow. Z części za- szlachtowanej sztuki odkładano mięso i robiono wędliny przezna­czone do święconego. Większą, pozostałą część oraz tłuszcz pre­parowano na przechowanie — o czym była mowa w poprzednim rozdziale. Zamiast zwyczajnego chleba gospodynie wypiekały tra­dycyjne placki z kruszonką, serem i makiem; przyrządzały spe­cjalne sery zdobiąc je zielenią i wstążkami.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)