WSZYSTKO NASZPIKOWANE GAŁĄZKAMI BUKSZPANU

Wszy­stko to suto naszpikowane gałązkami bukszpanu. Niemniej ok ­nie prezentował się dział ciast, w którym rej wiodły czeredy okazałych lukrowanych bab z królującym nad mmi Araratem sekacza zwanego wówczas «bankuchem», radowały zas oczy ba­jeczni? ’ kolorowe mazurki osypane rodzynkami i migdałami, placki jak place, serniki, makowce, przekładane roznorodnymi masami strucle i kruche ciasto wszelkiego autoramentu. A ze ambicia każdej gospodyni było, aby obydwa powyższe działy zo­stały spreparowane w domu (jak kiszona kapusta „własnego deptania”), można więc sobie wyobrazić, jakie herkulesowe prace wykonywano w kuchni podczas Wielkiego Tygodnia.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)