ŻADNA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Należy bowiem zauważyć jedno — Compendium… zawierało przepisy na potrawy rzeczywiście polskie, chętnie i często podawane od Bóg wie jak dawnych czasów. Stąd też brała się zapewne ogromna popular­ność tej pracy wielekroć pod różnymi tytułami przedrukowywa­nej, a także częściami odpisywanej przez późniejszych autorów. Nawet i jeszcze w książkach kucharskich wydawanych jako „najnowocześniejsze” można znaleźć przepisy wywodzące się z dziełka „urodzonego” Stanisława Czernieckiego, którego bez przesady „ojcem’ kucharstwa polskiego” nazwać należy. W wieku osiemnastym poza przedrukami mniej lub więcej dokładnymi z Compendium Ferculorum… nie ukazała się inna księga kucharska.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)