Zimne i ciepłe napoje

Trudno byłoby wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię świata bez napojów. Zarówno ciepłe, jak i zimne płyny, w tym też napoje alkohole stanowią bardzo ważną część różnych kultur oraz tradycji kulinarnych wszystkich ludów. Na pewno najpopularniejszym napojem jest herbata – jest ona podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem rozmaitych dodatków, takich jak cytryna i soki owocowe, przyprawy korzenne oraz cukier, miód i inne słodziki. Najpopularniejszym rodzajem herbaty jest herbata czarna, jednak powszechnie pija się również herbaty białe, zielone oraz czerwone. Mianem herbaty określa się także, chociaż nie do końca słusznie, napary ziołowe oraz z innych roślin – jako przykład można podać tu miętę, rooibos czy też mieszanki owocowe. Nie mniejszą popularnością cieszy się kawa, także posiadająca wiele rodzajów. Wśród zimnych napojów najczęściej pija się soki i nektary oraz napoje gazowane, a także mnóstwo alkoholi – piwa różnych rodzajów, wina białe, czerwone i różowe oraz mocniejsze trunki – wódkę, whisky oraz inne.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)