ZWYCZAJ W KUCHNI

Oczywiście w wieku XVIII było ich nieporównanie więcej, a mieściły się głównie w okolicy placyku Szerokiego Dunaju, gdzie od roku 1631 znaj­dował się targ na ryby solone i wędzone. Handel na „żywiec i świeżą rybę przysługiwał wyłącznie przekupkom, zasiadającym na rynku Starego Miasta.Jak wzmiankowano, w czasach Stanisława Augusta rolę „dyktatora kuchni” grał sławny jego kucharz — Tremo. Za kró­lewskim przykładem każdy z magnatów pragnął mieć na swoim dworze, jeśli nie równego mu sztuką, to przynajmniej jego szkoły — kuchmistrza. Taki pan gotów był łożyć sam na naukę któregoś ze swych kucharzy. W tym czasie wiedzę i patent kuch­mistrza zdobywano w takim sposobie:„Piękny był zwyczaj w kuchni Stanisława Augusta.

Mam na imię Weronika i bardzo zapraszam Cię do lektury bloga! Opisuję tu informacje, ciekawostki, doświadczenia i różne podobne rzeczy, które wynoszę z pracy w kuchni! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)